Vragen? TEL : 06 81946993
0 € 0,00

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

section

 

ACHTERAF BETALEN

 

PRIJZEN
Altijd vaste lage prijzen

 

GRATIS VERZENDING BOVEN de € 50,00 !!!!
Ook levering op zaterdag

 

DEKENS

Om te bepalen of een paard het warm of koud heeft, gaan veel paardenhouders van hun eigen gevoel uit. Dat is niet verstandig. Een paard heeft een flinke (spier)massa en een relatief klein huidoppervlak. Meer massa betekent meer warmte en met minder huidoppervlak heeft het paard minder ruimte om die warmte kwijt te raken.

Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. Een geschoren paard voelt zich het best bij een temperatuur tussen de 10 en 20°C.

Te koud... Het ongeschoren paard heeft het dus pas koud bij temperaturen onder de -5°C, of bij langdurige neerslag of extreme wind, waardoor de gevoelstemperatuur aanzienlijk daalt. Een paard dat het koud heeft, rilt om weer warm te worden. Jij kunt hem helpen door een deken op te leggen of te zorgen dat hij kan schuilen tegen wind en regen.

... of juist te warm? Datzelfde ongeschoren paard heeft het al te warm als het kwik boven de 15°C stijgt. En door inspanning kan de temperatuur in de spieren soms wel oplopen tot 45°C. Deze warmte moet het paard zien kwijt te raken, anders raakt het oververhit. Het paard zal gaan zweten; als de koelere buitenlucht langs de natte huid blaast, koelt het bloed af. Dit afgekoelde bloed stroomt naar de spieren, zodat ook daar de temperatuur daalt. Jij kunt het afkoelingsproces ondersteunen door met het paard te stappen of het paard af te spoelen met koud of lauw water. Met een zweetdeken kun je bij kouder weer juist voorkomen dat het paard te snel afkoelt en last krijgt van stijfheid.

Welke winterdeken? Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur. Koude wind of langdurige neerslag kan dus een reden zijn om wel een deken te gebruiken. De warmte van een deken wordt bepaald door de vulling, uitgedrukt in grammen. Onderstaande tabel is een leidraad voor de keus van een deken. 

Specificatie Warmte
0-100 gram/m2 Lichte deken (ca. 0 tot +15)
200-300 gram/m2 Medium deken (ca. -10 tot +10)
300-500 gram/m2 Dikke deken (ca. -20 tot +5)Tips bij het gebruik van dekens

  • Wordt de deken ook buiten gedragen, kies dan een waterdichte en ademende deken.
  • Onder een te dikke of slecht ademende winterdeken gaat het paard zweten en wordt de voering nat. Als de temperatuur 's nachts weer daalt, krijgt het paard het juist koud.
  • In plaats van één deken kun je ook voor laagjes kiezen. Hou er rekening mee dat twee dunnere dekens meer warmte geven door de isolerende werking van de lucht die ertussen zit.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.